Liqeni i kripur i Osoyoos në Kanada

63

liqeneLiqeni përbëhet nga 365 pishina të ndara dhe mbulon një zonë prej 56 akër. Duke qënë një liqen i kripur endorheik, Osoyoss nuk lidhet me asnjë liqen apo lumë tjetër. Liqeni i mbyllur është i pasur me minerale, duke shënuar një sasi të lartë të kalciumit, sulfat magneziumi dhe sulfat sodium. Përvec këtyre, liqeni përmban një sasi të vogël titani dhe argjendi. Përqëndrimi i lartë i mineraleve i jep liqenit një pamje të pazakontë duke e bërë atë një vend të rëndësishëm gjatë Luftës së Dytë Botërore, pasi mineralet u përdorën në bërjen e municioneve për luftë. Vecanëria këtij liqeni i është dhënë nga këto minerale, sepse kur uji avullohet gjatë stinës së verës, liqeni merr ngjyra të ndryshme në varësi të mineraleve të pranishëm. Në liqenet e ndryshëm mund të vësh re ngjyra të bardhë, blu, të verdhë apo të gjelbër.