Gjermani, Bitcoin monedha më e re

69

Why-BitcoinVendimi i Ministrise gjermane te Financave per ta pranuar Bitcoinin si valute dhe para private, duke e bere pjese te ligjeve vendase te taksave, e ka pastruar disi imazhin e dyshimte te saj. Faqet online të shkëmbimit të valutave e vendosin vlerën e Bitcoins në varësi të kërkesës dhe ofertës.

Aktualisht një bitcoin vlerësohet me 82 euro. Deri nuk eshte njohur ende nderkombëtarisht si valute, ajo do te konsiderohet “para private”, por vlera e Internetit do të jetë subjekt i taksave gjermane, thotë ministria, duke përfshirë Tatimin mbi Vlerën e Shtuar dhe taksat mbi të ardhurat nga biznesi me Bitcoin. Por pavaresisht njohjes zyrtare, pranimi i Bitcoin nga dyqanet online shihet me skepticizem.

Anarkistët e djathtë, thote dojce vele e konsiderojne monedhen virtuale si armë në luftën ideologjike kundër kapitalizmit financiar. Nderkohe, ata që blejnë rregullisht online i druhen vjedhjeve qe mund te ndodhin me nje valutë ende të parregulluar. Keto muajt e fundit, vlera e bitcoinit eshte rritur ndjeshem. Në vitin 2012, një bitcoin shkëmbehej me 5 euro dhe papritur para gjashtë muajsh mberriti nje nivel rekord prej 200 eurosh.