Gjendet hëna e parë jashtë sistemit tonë diellor

79

Astronomët mund të kenë gjetur hënën e parë jashtë sistemit tonë diellor, një gjigand në madhësinë e Neptunit.

Mjaft planetë ekzistojnë përtej sistemit tonë diellor, por është hera e parë që flasim për zbulimin e një hëne.

Dy studiues të Universitetit të Kolumbias paraqitën dëshminë e tyre për gjetjen e hënës të mërkurën.

Hëna raportohet të jetë më e madhe se Toka, në madhësinë e Neptunit ose Uranit, dhe orbiton një planet 8,000 vite dritë të quajtur Kepler-1625b.

Planeti që orbiton është po aq i madh sa Jupiteri.

Studiuesit Alex Teachey dhe David Kipping vlerësuan 284 planete jashtë sistemit tonë diellor që janë zbuluar tashmë nga Teleskopi Hapësinor Kepler i NASA-s.

“Ky është rasti i parë që po flasim për zbulimin e një hënë jashtë sistemit tonë diellor,”-tha Kipping.