Fotoreportazh, një vizitë në tokën e askujt

60
Zefi ndahet nga nëna e tij pasi do niset për Greqi
Zefi ndahet nga nëna e tij pasi do niset për Greqi

Tages Woche

Fotografi Florian Bachmeier sjell për gazetën zvicerane Tages Woche një foto reportazh nga brezi kufitar mes Shqipërisë dhe Greqisë.

Kufiri greko- shqiptar: kufiri mes një vendi të BE dhe një vendi tjetër. Një rrip terra nullius, një tokë e askujt, që ndan, por edhe bashkon. Një vend ku përzihen historitë e së shkuarës, të emigrantëve të uritur që u arratisën në fillim të viteve 90 pas anarkisë postkomuniste.

Sot kufijtë ndajnë prindërit e mbetur dhe fëmijët e emigruar, fituesit dhe humbësit e krizës ekonomike greke.

Që prej liberalizimit të vizave për qytetarët e Shqipërisë në vitin 2010, kufiri ka një imazh të ri: delet shqiptare transportohen me kamionë dhe shiten në Greqi, muzikantët shqiptarë i fitojnë paratë e tyre në dasma greke- dhe më pas janë të rikthyerit, për të cilët nuk ka një perspektivë as në Shqipërinë e dobët ekonomikisht dhe as në Greqinë e tronditur nga kriza, thuhet në shpjegimin e foto reportazhit.

Zefi ndahet nga nëna e tij pasi do niset për Greqi
Zefi ndahet nga nëna e tij pasi do niset për Greqi

 

Zefi në shtëpinë e tij në Shkodër
Zefi në shtëpinë e tij në Shkodër

 

Nëna e Zefit pas largimit-të të birit
Nëna e Zefit pas largimit-të të birit

 

Një emigrant i kthyer
Një emigrant i kthyer

 

Lumi kufitar në Çiflik
Lumi kufitar në Çiflik

 

I rikthyeri Ksamil
I rikthyeri Ksamil

 

Emigrantë të kthyer në Qafë-Botë
Emigrantë të kthyer në Qafë-Botë

 

Duke pritur autobusin në Qafë-Botë
Duke pritur autobusin në Qafë-Botë

 

Bashkim Çalladej është sëmurë rëndë nga pesticidet gjatë punës në Larisa Greqi
Bashkim Çalladej është sëmurë rëndë nga pesticidet gjatë punës në Larisa Greqi