Cutillo: Zgjedhjet të rëndësishme, nuk është duke u bërë tregti me Shqipërinë

63

Ambasadori i BE, Alberto Cutillo nga Shkodra ka deklaruar se është vështirë të thuhet nëse duhen shtyrë apo jo zgjedhjet e 30 qershorit.

Votimet kanë rëndësi tha ambasadori, pasi nuk është duke u bërë tregti me Shqipërinë.

Alberto Cutillo u shpreh: Zgjedhjet siç ne i imagjinojmë, ne historinë demokratike janë aty ku marrin pjese te gjithë. Ne Shqipëri kemi ardhur ne një moment bojkoti te disa partive. Është e vështirë të thuhet nëse duhen shtyre, apo mbajtur, mos të harrojmë se ka nevoje për ndryshime të kodit zgjedhor. Janë votuesit ato që mendojnë se kush duhet të qëndrojë apo jo dhe vetëm me votë vendoset kjo dhe asnjë ambasador s’mund ta thotë këtë.

Kriteret në bazë të cilave që duhet marrë progresi është më shumë drejtësia nëse është bërë apo jo. Nga ana politike patjetër që rëndësi kanë edhe votimet sepse s’jemi duke bërë tregti me Shqipërinë por po bëjmë diçka shumë të madhe dhe do të ishte e mangët që negocimi të ndalohet vetëm në disa pika siç mund të jetë tregtia. Kemi dëgjuar deklarata të BE që dënojnë situatën në të cilën ndodhet Shqipëria dhe që thonë nuk është momenti. Këshilli i Evropës është i njëjtë pavarësisht se kanë ndikim partitë demokratike ekstreme që janë rritur në parlamentin e BE.

Ambasadori shpjegoi 3 mundësitë që KE në mënyrë unanime mund të hapë negociatat.

Alberto Cutillo tha se 3 janë mundësitë që KE në mënyrë unanime të hapë negociatat, ky është vendimi që Italia dëshiron por nuk jemi të sigurt nëse është një vendim unanim dhe nëse ndodh kjo caktohet një datë që mund të jetë ndoshta në fund të vitit për shkak të disa gjërave teknike. Mundësia e dytë është një përgjigje negative dhe KE thotë që pavarësisht ndryshimeve nuk janë realizuar detyrat e lëna dhe në këtë rast KE mund të thotë asgjë duke mos kthyer përgjigje ose mund të thuhet se çfarë duhet bërë tjetër. Mundësia e tretë është që KE ta shtyjë më vonë vendimin dhe kjo mund të ndodh sepse koha mes 29 majit dhe 20 qershorit është kohë e shkurtër, rreth një muaj dhe kush i ka parë raportet e BE janë shumë voluminoze dhe duhet kohë për t’i shqyrtuar dhe opsioni i tretë nuk do ishte i çuditshëm nëse ndodh.