Çështja e Krimesë, Rusia shpreh keqardhje për qëndrimin e Shqipërisë

46

ambasadori rusAmbasadori rus në vendin tonë, Leonid Grigorieviç Abramov, ka dalë në një konferencë për shty ku ka shprehur keqardhjen për qëndrimin e Tiranës zyrtare në lidhje me aneksimin e Krimesë nga Rusia. “Mund të shpreh vetëm keqardhje dhe Shqipëria e di shumë mirë parimin e vetëvendosjes dhe sa i rëndësishëm është ky parim për një jetesë normale të popujve”.  Ambasadori Abramov me detaje komentoi se Kriema veproi kundrejt çdo rregulli ndërkombëtar të shkruara dhe në OKB. Ai tha se pushteti në Ukrainë u mor me forcë dhe Rusia do të mbronte popullin e tij në Krime.

“E para, në Ukrainë, në datat 20 e 22 shkurt ndodhi grusht shteti i armatosur dhe pushtetin e zaptuan forca jolegjitime, me mbështetje direkete të përfaqësuesve të perëndimit. Momenti kyç është këtu nënshkrimi i marrëveshjes, Jakunovic dhe përfaqësuesve të opozitës, në prani të përfaqësuesve Perëndimit i ka respektuar pikat e kësaj marrëveshje dhe tërhoqi forcat, por liderët e opozitës e kanë hedhur në koshin e plehrave të nesërmen. Me një pëlqim të heshtur të perëndimit, dhe në vend të qeverisë së Bashkimit së Unitetit Kombëtar u shpall qeveri e fituesve. Liderët e opozitës me njerëz gjysmë të armatosur kanë hyrë tek deputetët të votojnë me dhunë përfaqësuesit e qeverisë së re. Kishim të bënim me raste të terrorit, kërcënimit e dhunës së atyre që nuk ishin dakord. Dhe pr/ligji i parë që ka përpiluar opozita në parlamentin ukrainas ka qenë ndalimi i gjuhës ruse”.

“45% e popullsisë në Ukrainë flasin rusisht, në Krime rusët përbëjnë 98%. Në këto kushte popullsisë së Krime, si mbeti gjë tjetër veçse të përdorte të drejtën e vetëvendosjes në përputhje me nenin 1 të OKB-së. Sipas deklaratës së OKB-ë vetëm ato shtete gëzojnë të drejtën territoriale nëse i respektojnë të drejtat e popullsisë në mënyrë të barabartë. Duke respektuar të gjitha shtresat e popullsisë dhe nga ana e qeverisë, pavarësisht anës së fesë e treguesve etnikë, një qeveri të tillë në Kiev nuk e shohim për momentin. Po të marrim deklaratat e fundit, atë të 19 mars, e djeshme thyhen kompetencat e presidentit që u kanë dhënë një urdhër forcave të ushtrisë të përdorin armët kundër popullsisë civile. Ndaj populli i Krimes nuk kishte mundësi të tjera, të paktën në kuadrin e shtetit të Ukrainës. Shteti i Ukrainës ka humbur të drejtën për të mbrojtur integritetin territorial”.

Kurse paralelizmit që Putin i bëri Krimeas me Kosovën, ambasadori u përgjigj: “Nuk jam për deklarata të tilla, por udhëheqës dhe të Shqipërisë dhe Hashim Thaci kanë deklaruar se nuk ekziston asnjë ngjashmëri mes Kosovës dhe Krimesë. Nuk e kemi thënë ne, por e keni thënë ju”.