Bilderberg, grupi mistik që udhëheq botën

110

bilderbergAurora Allushaj

Grupi Bilderberg (i njohur edhe si konferenca Bilderberg ose Bilderberg Club) është një takim vjetor me ftesa jozyrtare ku marrin pjesë rreth 130 pjesëmarrës, shumica e të cilëve janë me influencë në sektorin bankar, politik dhe ekonomik. Pjesëmarrësit trajtojnë një shumëllojshmëri të gjerë të çështjeve globale, ekonomike, ushtarake dhe politike. Grupi takohet çdo vit në hotele apo vendpushime luksoze në pjesë të ndryshme të botës, normalisht në Europë dhe një herë në katër vjet në Shtetet e Bashkuara apo Kanada. Zyra e këtij grupi është në Leiden në Holandë. Emrat e pjesëmarrësve janë bërë publike përmes shtypit, por Konferenca është gjithmonë e mbyllur për publikun dhe median. Duke pasur parasysh se diskutimet gjatë kësaj konference asnjëherë nuk janë regjistruar apo raportuar jashtë, këto takime kanë qenë subjekt i kritikave dhe teorive të ndryshme konspirative. Organizatorët e konferencës, megjithatë, shpjegojnë se zgjedhja e tyre ka lidhje me nevojën për të siguruar që pjesëmarrësit kanë një liri më të madhe për të shprehur mendimin e tyre pa merak se fjalët e tyre mund të jenë keqinterpretuar nga mediat.

Historia e grupit

Konferenca e parë u mbajt 29 maj 1954 në Bilderberg, një Hotel në Oosterbeek, pranë Arnhem, në Holandë. Nisma e parë e kësaj konference është bërë nga shumë njerëz, duke përfshirë politikanin polak Jozef Retinger, etj. Të shqetësuar nga rritja e antiamerikanizmit në Evropën Perëndimore dhe me qëllim bashkëpunimin midis Europës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës në aspektin politik dhe ekonomik ata menduan krijimin e këtij grupi. Për konferencën e parë u kontaktuan Prince Bernhard Furgon Lippe-Biesterfeld, kryeministrin belg Paul Van Zeeland, dhe shefi i atëhershëm i Unilever, Paul Rijkens. Princi Bernhard van Lippe-Biesterfeld, nga ana tjetër, u përfshi Ëalter Bedell Smith, kreu i CIA-s. Kjo listë mysafirësh u hartuar nga dy pjesëmarrës të ftuar, një për partinë Liberale dhe tjetri për anën e kundërt konservatore. Pesëdhjetë delegatë nga njëmbëdhjetë vende evropiane dhe njëmbëdhjetë delegatë amerikanë morën pjesë në këtë konferencë të parë.Suksesi i takimit të parë shtyhu organizatorët për të planifikuar konferenca vjetore. U krijua një komitet me Retinger në rolin e Sekretarit të Përhershëm. Brenda grupit ka dy lloje të pjesëmarrësve: anëtarë të përhershëm dhe folësit e rastit apo dëgjuesit. Arsyeja kryesore për dyshimin rreth veprimtarisë grupit është fakti se të gjitha takimet janë jashtëzakonisht private dhe “sekrete”, nuk bëhet publike çfarë diskutohet përveçse anëtarëve të përhershëm. Me vdekjen e Retinger u bë sekretar ekonomisti gjerman Ernst van der Beugel në vitin 1960 dhe më vonë pozicioni u mbuluar nga Joseph E. Johnson, William Bundy dhe të tjerë. Shumë pjesëmarrës të Grupit Bilderberg janë krerë shtetesh, ministra të Thesarit dhe politikanë të tjerë të Bashkimit Evropian. Por kryesisht anëtarët janë anëtarë të shquar të financave evropiane dhe anglo-amerikane.
Takimet sekrete të Bilderberg
As edhe një fjalë rreth asaj që thuhet në takimet e Bilderberg mund të thithet nga jashtë. Gazetarët nuk janë të ftuar atje dhe, ndërsa merren për të folur minutat e rezervuara të mbledhjeve, emrat nuk janë shënuar. Atmosfera e paqartë shtrihet më tej – mesazhi anonim i sekretarisë telefonike, për shembull; fakti se vendet e konferencave janë mbajtur sekret. Grupi, i cili përfshin të iluminuarit si Henry Kissinger dhe ish-kancelarin e Mbretërisë së Bashkuar, Kenneth Clarke, nuk jep të dhëna për mediat. Në zbrazëtinë e krijuar nga një ftohësi e tillë, një teori konspiracioniste e jashtëzakonshme është rritur rreth grupit dhe pretendon se fati i botës është i vendosur kryesisht nga Bilderberg.
Bilderberg vendos për fatet e botës
Në Jugosllavi, liderët kryesorë serb kanë fajësuar Bilderberg se ka shkaktuar luftën që çoi në rrëzimin e Sllobodan Millosheviçit. Ndërsa e djathta ultranaziste dhe liberalët akuzojnë Bilderberg se është një komplot sionist liberal, të majtët të tillë si aktivisti Toni Gosling janë njëlloj kritik. Një ish-gazetar, Gosling menaxhon një fushatë kundër grupit nga shtëpia e tij në Bristol, Britani e Madhe. “Problemi im kryesor është sekreti. Kur kaq shumë njerëz me kaq pushtet mblidhen së bashku në një vend unë mendoj se na duhet një shpjegim rreth asaj që po ndodh”.
Shpjegimi i Bildeberg për sekretet e tyre
Liderët e “Grupit Bilderberg” theksojnë se ky diskrecion është i nevojshëm për t’ju mundësuar atyre që marrin pjesë në debate që të flasin lirisht, pa u regjistruar apo përcjellë publikisht deklarimet e tyre. Në rast të kundërt, pohojnë anëtarët e Bilderberg, do të ishin të shtrënguar të flisnin me fjalorin e një komunikate për shtyp. Pa dyshim, ky diskrecion i mundësi “Grupit Bilderberg” që të vendosë më lirisht, por në këtë mënyrë nuk i jepet përgjigje pyetjes themelore: për çfarë flasin në këto takime njerëzit më të fuqishëm të botës? Përpara se të hyhet në mbretërinë e këtij klubi ekskluziv, është e rëndësishme të pranohet se as njerëzit, as organizatat nuk janë absolutisht të “këqinj”, ashtu si askush nuk është absolutisht i “mirë”.
Kryetarët e Bilderberg
Bernhard van Lippe-BIESTERFELD në vitin 1942
Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1954–1975)
Ëalter Scheel (1975–1977)
Alec Douglas-Home (1977–1980)
Eric Roll (1986–1989)
Peter Carington, VI barone Carrington (1990–1998)
Étienne Davignon (nga 1998)