Berisha: Rritja e çmimit të naftës ogur i zi për shqiptarët

58

sali-berishaIsh-kryeministri i vendit, Sali Berisha, ka kritikuar sërish paketën fiskale të qeverisë Rama. Në rrjetin social facebook, Berisha në komentin e tij është fokusuar kryesisht në rritjen e çmimit të naftës, duke e vlerësuar një ogur të zi per shqiptaret pasi do t’ju rrëmbejë nga xhepat e tyre miliarda euro. Sipas Berishës eksperienca tregon se siç ndjek bloza tymin e zi ndjek reçesioni rritjen e çmimit te naftes. Nga 12 reçesione qe ka pesuar ekonomia amerikane ne 100 vitet e fundit, 11 prej tyre jane gjetur te lidhura me rritjen e çmimit te naftes.

“Te dashur miq, me paketen e re fiskale, qeveria ka vendosur rritjen me 120 leke per liter te çmimit te naftes dhe kjo e bene Shqiperine te renditet ne 10 vendet me çmimin e naftes me te larte ne bote. Pasojat e kesaj rritje shume shpejt do provohen te kobshme per ekonomine dhe familjet shqiptare.Eksperienca tregon se siç ndjek bloza tymin e zi ndjek reçesioni rritjen e çmimit te naftes. Nga 12 reçesione qe ka pesuar ekonomia amerikane ne 100 vitet e fundit, 11 prej tyre jane gjetur te lidhura me rritjen e çmimit te naftes.Tregu i naftes eshte tregu me ndikimin me te fuqishem ne te gjitha tregjet e tjera. Studime te shumta kane faktuar se rritja e çmimit te naftes eshte e parikthyeshme. Ajo ka si pasoja te sigurta:
-Uljen e rritjes ekonomike dhe reçesionin
-Rritjen e kostos per njesi prodhimi
-Rritjen e inflacionit
-Uljen e investimeve ne teresi
-Rritjen e çmimit te ushqimeve dhe te gjitha çmimeve te tjera
-Falimentimin me shumice te ndermarrjeve private
-Ndryshimin e struktures se ekonomise
-Ritjen e sigurte te papunesise
– Uljen e rrogave dhe uljen e fuqise blerese
– Renien e te ardhurave buxhetore”shkruan Berisha.

Me te gjitha keto rritja e çmimit te naftes do tu kushtoje tani e ne vazhdim qytetareve shqiptare miliarda euro nga buxhetet e tyre familjare, shton Berisha, dhe kjo sipas tij nuk duhet lejuar te ndodhe.