BE nënshkruan një marrëveshje me Shqipërinë për bashkëpunim me kufirin evropian dhe rojet bregdetare

81
Staffs of Frontex attends as Commissioner Dimitris Avramopoulos meets with Frontex staff + Norwegian vessel at the Port of Mytilene, on October 16,2015.

BE ka nënshkruar një marrëveshje me Shqipërinë për bashkëpunimin me kufirin evropian dhe rojet bregdetare. Frontex, agjencia kufitare e BE-së, do të “koordinojë bashkëpunimin operacional mes shteteve të BE-së dhe Shqipërisë, për menaxhimin e kufijve të jashtëm të BE-së,” shkruhet në një deklaratë të Komisionit. Rojet bregdetare dhe të kufirit mund të “veprojnë në kufirin e jashtëm” midis Shqipërisë dhe BE-së dhe shteteve me të cilat kufizohet, por edhe, në raste të jashtëzakonshme të ndërhyjë në territorin shqiptar. Objektivi i Marrëveshjes është “trajtimi i emigracionit të parregullt, në veçanti ndryshimet e papritura në rrjedhat e migracionit dhe krimit ndërkufitar”. Çdo operacion duhet të diskutohet ndërmjet Frontex dhe Shqipërisë. Vota e Parlamentit Evropian ende është e nevojshme për procedurën e lidhjes së marrëveshjes. “Një Evropë që mbron,” tha Komisioneri për Migrim, Dimitris Avramopulos sot në Tiranë, “është një Evropë që bashkëpunon me vendet partnere të lagjes së saj të drejtpërdrejtë”, dhe shpreson se ky hap “do të hapë rrugën drejt një bashkëpunimi më të mirë me të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor “. Sipas ministrit austriak të Punëve të Brendshme dhe kryetarit të Këshillit të BE-së, Herbert Kickl, “Shqipëria mund të bëjë më shumë për përmirësimin e kontrolleve në kufijtë e jashtëm të BE-së”, të cilat kjo marrëveshje do të bëjnë të mundur.