Zbulohet planeti i tretë me ngjyrë blu, 63 vite dritë nga Toka

90

planet bluTeleskopi hapësinor “Hubble” i NASA-s ka pikasur një planet të ri, i ngjashëm me tonin vetëm nga ngjyra.

Deri më sot ishin vetëm Toka dhe Neptuni të njohur si planetet blu. Por teleskopi hapësinor “Hubble” i NASA-s ka zbuluar edhe një të tretë, që i ngjan planetit tonë, por vetëm nga ngjyra. Është i pari i zbuluar jashtë sistemit diellor me këtë cilësi kromatike, teksa është quajtur menjëherë “Deep blu dot”, ose pika e thellë blu.

Ndërkohë që për të gjitha karakeristikat e tjera është krejt ndryshe nga Toka. Ndërsa mund të thuhet se gjende 63 vjet dritë larg nga neve dhe vërtitet përreth yllin “HD 189733”. Planeti mban të njëjtin numër më yllin “mëmë”, me shtimin e një “b”-je, teksa vërtitet përreth tij.

Për nga prerja është i ngjashëm me Jupiterin tonë. Bëhet fjalë saktësisht për një planet të gaztë me një temperaturë sipërfaqësore që vlerësohet rreth mijëra gradë centigradë. Plus edhe erëra që frynë në 7 mijë kilometra në orë. Pra është praktikisht e pamundur të jetohet aty.