Si ta mposhtim depresionin dhe stresin

148

stres e depBallafaqimi me stresin mund të ju dergoj deri tek simptomat fizike dhe emocionale, duke perfshirë këtu edhe depresionin. Stresi në shumicen e rasteve mund te krijoj dhëmbje koke dhe simptoma të tjera fizike, por gjithashtu edhe ato emocionale.

Nëse jeni të merzitur dhe e vëreni se kjo ndikon  ne aftësin tuaj per të funksionuar ne jeten perditshme në pergjithesi, atëhere ju jeni duke vuajtur nga depresioni. Andaj mos keni frikë, nuk ken pse të ballafaqoheni më këtë krejt I vetëm. Nuk ka asgjë te keqe që të kërkosh ndihmë.

Ja disa këshilla se si mund te mboshtni depresionin dhe stresin njëkohesisht:

Kuptoj simptomat. Të njohurit simptomat e stresit dhe depresionit mund të ju ndihmojn shumë per ta kuptuar se si dhe qfarë po ndjeni. Në qoftese jeni I stërngarkuar nga punë te shumta qe kryeni, atëhere eshte e domosdoshme që të kerkosh ndihmë nga familjaret ose të tjeret të cilet mund t`ju ndihmojnë, kështu ju do të ndiheni më pak i/e ngarkuar.

Bëj prioritet vetën tuaj. Mund të duket që çdo gjë është shumë e rëndesishme, mirpo jo gjithmonë, e sigurisht kur jeni duke kaluar në fazen e depresionit dhe stresit, vetja juaj është prioriteti kryesor në këtë rast.

Merri gjerat shtruar. Mos I krijo vetës suaj nje kohë të veshtire duke menduar që smund ti përballoni të gjitha. Shto disa gjera në jeten tuaj që të ndihmojnë të relaksohesh, si p.sh: te dalesh në ndonjë shetitje, bëni një dush të mire ose bëjë një masazh, në menyrë që të I plotesoni të gjitha nevojat fizike dhe emocionale.

Mos keni frikë që të kërkoni ndihmë nga ndonjë person I cili ushtron detyren e terapistit ndaj stresit dhe depreionit. Shumë shpesh depresioni mund te bëhet i pa durueshem dhe ju mund te mos keni mundesi që ti kontrolloni emocionet tuaj i/e vetëm.  Prandaj është e rekomandueshme që të konsultoheni me ndonjë terapist dhe me nje psikolog, per nje vlerësim mjeksor ne menyrë qe ju ta mposhtni depresionin dhe stressin tuaj.