Shkencëtarët krijuan tru cyborg

47

images3Cyborg, është një term i cili përdoret dhe e ndeshim shpeshherë në filmat kinematografik fantastiko-shkencor, por së shpejti ai do të jetë realitet.

Shkencëtarë të Universitetit të Tel Aviv, zëvendësuan pjesë problematike të trurit të gjallë të njeriut me mikroçip, duke e kthyer atë një nga zbulimet më të mëdha shkencore.

Qarqet që ata instaluan në tru, mund të zëvendësojnë funksionet motorike të lëvizjes, si qerpikët e syve etj dhe shkencëtarët shpresojnë se ky zbulim do ti ndihmojmë ata të përballojnë sëmundje të tilla si, Parkinson etj.

Ideja bazohet në zëvendësimin e qarqeve problematik, me mikroçip të cilët do të kryejnë të njëjtin funksion.

“Imagjinoni që në tru ekziston një rajon i vogël, i cili funksionon shumë dobët, ose thuajse nuk funksionon fare dhe ne kuptojmë arkitekturën e rajonit të shkatërruar. Kështu ne do mundohemi ta zëvendësojmë këtë rajon problematik të trurit me pjesë elektronike, që ta kthejmë atë në funksion të plotë”, deklaroi për BBC profesori Matti Mintz.