Sekuestrohen 6 armë zjarri dhe 297 të ftohta, Europol aksion kundër trafikimit të armëve me postë

57

Në disa vende Europiane është pikasur riaktivizimi i trafikut të armëve, dhe së fundmi po përdoret një taktikë e re ajo e trafikur me anë të pakove postare.

Duke nisur nga këto raste, EUROPOL ka zhvilluar një aksion kundër trafikur të armëve të quajtur “ARMSTRONG VII”, në të cilin ka marrë pjesë Shqipëria dhe 25 vende të tjera.

Mbi 42.000 ambiente doganore u kontrolluan dhe u përfshinë në operacion 416 oficerë të cilët kanë zhvilluar 42.124 kontrolle, ku si rezultat i tyre  u sekuestruan 6 armë zjarri, 13 pjesë të armëve të zjarrit, 600 municion dhe 297 armë të tjera (thika, llak, piper, tesera etj).

Operacioni u zhvillua midis 16-20 nëntorit, me përfshirjen e Policisë dhe autoriteteve doganore nga 26 vende, Austria, Shqipëria, Bullgaria, Qiproja, Republika Çeke, Gjermania, Danimarka, Estonia, Greqia, Spanja, Finlanda, Franca, Hungaria, Irlanda, Lituania, Luksemburgu, Holanda, Portugalia, Rumania, Suedia, Mbretëria e Bashkuar, Zvicra, Norvegjia, Maqedonia e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara, me përpjekjet koordinuese ndërkombëtare të mbështetura nga Europol dhe Komisioni Evropian – DG për Tatimin dhe Bashkimin Doganor (TAXUD) dhe DG Migracionit dhe Punëve të Brendshme (HOME) dhe Partia e Bashkëpunimit Doganor (ÇËP).

EUROPOL u ka bërë apel të gjithë policëve që të kenë kujdes e të shtojnë kontrollet dhe monitorimin e pakove postare, pasi kjo e fundit po përdoret tanimë edhe për trafikimin e armëve.

Apeli i është drejtuar edhe policisë shqiptare, pasi edhe në vendin tonë janë goditur disa raste të trafikut me postë. Në Shqipëri në vitin 2018 është goditur një grup nga Shijaku që dërgonte armë me postë në Angli. Në maj 2020 u kapën në Vlorë 11 mijë fara kanabis që vinin nga Spanja me postë në Vlorë. Ndërkaq më 16 nëntor të këtij viti, është goditur një grup i trafikut të armëve në Turqi-Bullgari-Shqipëri dhe Turqi-Bullgari-Europë, ku policia shqiptare në bashkëpunim me policinë rumune, greke e portugeze kanë arrestuar 11 persona, mes tyre 9 shqiptarë, 191 armë pistoleta dhe 3714 karikatorë.

Detajet e plota të dhëna nga policia shqiptare:

Operacioni policor ndërkombëtar “ARMSTRONG VII”, i drejtuar nga Europol.

Aksioni global kundër trafikimit të armëve me porosi postare.

Policia e Shtetit, pjesëmarrëse në operacion me të drejta të barabarta, përkrah 25 homologëve.

Mbi 42.000 ambiente doganore u kontrolluan dhe qindra armë u sekuestruan si pjesë e një operacioni të përbashkët që synonte trafikimin e armëve të zjarrit në vendet e BE-së përmes shërbimeve postare dhe korrierëve.

Duke u zhvilluar midis 16-20 nëntorit, operacioni ARMSTRONG VII, me përfshirjen e Policisë dhe autoriteteve doganore nga 26 vende, Austria, Shqipëria, Bullgaria, Qiproja, Republika Çeke, Gjermania, Danimarka, Estonia, Greqia, Spanja, Finlanda, Franca, Hungaria, Irlanda, Lituania, Luksemburgu, Holanda, Portugalia, Rumania, Suedia, Mbretëria e Bashkuar, Zvicra, Norvegjia, Maqedonia e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara, me përpjekjet koordinuese ndërkombëtare të mbështetura nga Europol dhe Komisioni Evropian – DG për Tatimin dhe Bashkimin Doganor (TAXUD) dhe DG Migracionit dhe Punëve të Brendshme (HOME) dhe Partia e Bashkëpunimit Doganor (ÇËP).

Ky operacion u zhvillua në kuadrin e Platformës Evropiane Multidisiplinare Kundër Kërcënimeve Kriminale (EMPACT) dhe zbaton planin e veprimit të BE-së për trafikimin e armëve të zjarrit 2020-2025 të miratuar nga Komisioni Evropian në Korrik 2020.

Gjatë javës së veprimit, autoritetet policore dhe doganore në vendet pjesëmarrëse kryen kontrolle të zgjeruara të ambienteve doganore të dyshimta dhe dërgesave postare. Kjo fazë operacionale u parapri nga një fazë e inteligjencës, në të cilën Europol dhe DG TAXUD zhvilluan tregues të rreziqeve, përfshirë ato që lidhen me blerjet përmes rrjetit të errët në mënyrë që të rritnin nivelet e suksesit të kontrolleve të parcelave gjatë javës së veprimit.

U përfshinë në operacion 416 oficerë të cilët kanë zhvilluar 42.124 kontrolle.

Si rezultat u sekuestruan 6 armë zjarri, 13 pjesë të armëve të zjarrit, 600 municion dhe 297 armë të tjera (thika, llak, piper, tesera etj)

Mbështetje nga Europol

Europol ka qenë i përfshirë në mënyrë aktive që nga fillimi i këtij operacioni duke mbledhur informacione inteligjente nga të gjithë partnerët pjesëmarrës për armët e zjarrit dhe municionet e sekuestruara nga paketat postare nga nëntori 2019 deri në tetor 2020. Kjo inteligjencë u përdor si input për të identifikuar treguesit e rrezikut që ishin ndarë me zbatimin e ligjit.

Gjatë javës së veprimit, Europol krijoi një qendër komandimi virtuale dhe siguroi një platformë për ndarjen e informacionit në kohë reale dhe kontrollimin e kryqëzuar të inteligjencës, duke krijuar një rrjet komunikimi që përfshin të dy policët dhe autoritetet doganore.

Tregtia e paligjshme e armëve të zjarrit me postë parcelash.

Përdorimi i ambienteve doganore të shpejta ose postës së pakove është identifikuar si një modus kryesor për armët e zjarrit të trafikuara brenda BE-së. Dallimet në legjislacione shfrytëzohen nga kriminelët, ku armët e zjarrit ose përbërësit e armëve të zjarrit të kufizuara në një vend lehtë dhe hapur mund të porositen nga një tjetër përmes internetit. Për më tepër, armët e zjarrit shpesh tregtohen në platforma online, duke përfshirë tregjet e errëta të uebit. Ky zhvillim ka rezultuar në një rritje të ndjeshme të përdorimit të pakove dhe shërbimeve postare për trafikun e armëve të zjarrit dhe përbërësve të armës së zjarrit.

Bashkëpunim i fortë policor – doganor

Me miliona dhe miliona ambiente doganore që kalojnë kufijtë, gjetja e dërgesave të veçanta që përmbajnë armë zjarri dhe sende të tjera të ndaluara përbën një sfidë të madhe për Policinë,  doganat dhe autoritetet e tjera të zbatimit të ligjit në të gjithë Evropën.

Në këtë përpjekje, faktori kryesor i përcaktimit të suksesit është inteligjenca: të dish se çfarë të kërkosh (d.m.th. dërguesi), ku (d.m.th. ndërmarrja e ndërlidhësve) dhe kur (d.m.th. gjatë mbërritjes, gjatë zhdoganimit, etj.) Bazuar në tendencat e reja të shfaqura, kjo mund të arrihet vetëm përmes një veprimi aktiv dhe të vazhdueshëm midis policisë dhe doganave dhe industrisë private (postë dhe shërbime të ndërlidhura të shprehura).