Kuriozitete të ndryshme mbi qentë

163

1.Perse qente fshehin ushqimin?(buke , kocka etj.)
Behet fjale per nje sjellje instiktive: ujqerit gjuajne pre te medha dhe per kete arsye shpesh nuk arrijne ta konsumojne te gjithen, pjesen e mbetur e fshehin ose e groposin per ta rekuperuar me pas ne nje moment te dyte.
Qenushet tane ,edhe pse nuk kane aspak nevoje ta bejne kete duke pasur ne dispozicion gjithe ushqimin qe deshirojne ,e bejne kete veprim gjithsesi te shtyre nga instikti.

2.Perse para se te fleje qeni rrotullohet rreth vetes?
Kjo sjellje është e trashëguar nga paraardhësi i tij i egër, ujku. Para se te shtrihet perfundimisht ben rrotullime në vetvete për të krijuar një shtrat të rehatshëm në të cilën te pushoje

3.Perse pasi ka bere nevojat e tij personale, qeni gerrmon token me putra?
Qente nuk i fshehin nevojate tyre (sic bejne macet) por i lene ne dukje duke gerryer token aty prane.
E bejne per te lene shenjen e tyre , pra per te shenuar territorin.Dhe ne fakt poshte putrave, ne nivelin e “mollezave “ ose ndryshe pjeses se bute, kane disa gjendrra djerse. Duke gerrmuar token lene sekrecionin e tyre qe me pas do te njihet nga qente e tjere.
4.Perse qente ngrene kemben kur bejne cicin :)?
Qente meshkuj por dhe disa femra ngrene kemben ndersa bejne cicin per te shenuar territorin dhe per te lene eren e tyre.
Ne urinen e tyre jane te mbledhura shume informacione mbi individin (mosha, seksi dhe gjendja riprodhuese) Duke ngritur kemben urina sprucohet pikerisht ne lartesine e hundes. Ne kete menyre qente qe do kalojne aty prane do kene mundesi ta ndjejne me lehte eren e qenit qe ka kaluar para tij ne po ate pike.

5.Perse qenushet na lepijne fytyren?
Kur mamaja ujkonje kthehet nga gjuetia, te vegjlit e saj i hidhen persiper per ti lepire buzet,ne menyre qe mamaja tu japi ushqimin gjysme te tretur. Kjo eshte menyra sesi ujqerit i ushqejne te vegjlit. Eshte nje sjellje e lindur. Per me teper lepirja e buzeve eshte nje gjest nenshtrimi kur mamaja u bertet te vegjelve te saj. Qenushet tane kane te njejten sjellje kur duan te na marrin me te mira.
6.Perse qente ndjekin macet?
Thjesht sepse macet vrapojne.
Eshte thjesht argetuese
Dhe ndoshta eshte argetuese dhe permacet.