Përse meshkujt adhurojnë gjinjtë femërore: arsye biologjike, kulturore, apo emocionale?

61
foto 7sur7
foto 7sur7

Larry Young dhe Brian Alexander, autorë të ‘’Kimia midis nesh: Dashuria, Seksi dhe Shkenca e Tërheqjes’’ kanë shqyrtuar arsyet biologjike, kulturore dhe emocionale, që nënkuptojnë dashurinë mashkullore, për gjinjtë femëror. Sipas tyre, kjo tërheqje vjen nga të ushqyerit me qumësht nga gjinjtë femërore, kur ato kanë qenë fëmijë.

Qenia njerëzore, është specia e vetme, që kryen një masazh apo simulim, në kuadrin e parapërgatitjeve të aktit seksual. Pse gjinjtë femërore, shkaktojnë tek meshkujt një obsesion të tillë? Pa dallim madhësie apo forme, Larry Young dhe Brian Alexander, japin një shpjegim që e çon mashkullin në natyrën e tij të thellë dhe në lidhjen e tij të ndërthurur midis fëmijërisë dhe gjirit të nënës, në origjinën e sjelljeve unike tek një qenie njerëzore.

Simulim unik

Në ‘’Kultin e Gjinjve’’, shumë psikiatër ose seksologë e konsiderojnë ‘gjirin si të mbivlerësuar dhe të adhuruar, pasi gjendet afër zemrës, afër fytyrës, afër të menduarit dhe shpirtit. Por, lidhja jonë me gjinjtë, a nuk shfaq përfundimisht, vështirësinë tonë të shkëputemi nga pjesa jonë, kafshërore ?’’ Young dhe Alexander, sjellin një përgjigje më precize, edhe pse nuk e kundërshtojnë vëzhgimin e mësipërm. ‘’Nga një pikëpamje biologjike, obsesioni mashkullor përballë kraharorit femëror, është i pazakonshëm. Meshkujt janë të vetmit qenie të gjalla, që kanë një tërheqje seksuale, për gjinjtë femërore. Në të njëjtën mënyrë, ne jemi specia e vetme, që kryejmë një simulim në kuadrin e përgatitjeve para seksuale, ose gjatë kryerjes së marrëdhënieve seksuale’’, – thuhet në version anglofon të Huffington-it.

foto 7sur7
foto 7sur7

Një i sapo lindur, trajtohet më një kontakt gjinjsh intensiv. Ky simulim, çon një sinjal në trurin femëror, duke çliruar në këtë mënyrë oksitocinën, hormonin e dashurisë.’’

Urtësia pastorale

Suksesi i revistave erotike siç është Playboy, ose ekspozimi i lakuriqësisë artistike të femrave përgjatë epokave, janë prova që mbështesin studimin e dy kërkuesve.

Sipas tyre, bëhet fjalë për një tërheqje natyrale, e shkarkuar nga çfarëdolloj aspekti edukativ.

Kjo nuk mësohet. Tërheqja e mashkullit është qartësisht organike dhe thellësisht e fiksuar në trurin e tij. Një vështrim i thjeshtë mbi gjinjtë femëror ose çfarëdolloj përfaqësimi i lidhur me to, siç janë të brendshmet femërore, janë simuluese. Young dhe Alexander kanë arritur të gjejnë një lidhje të shkak-pasojës, duke vëzhguar sjelljen e subjekteve mashkullorë, heteroseksualë, të cilëve ju propozua, që ose do ju jepej një shumë parash menjëherë, ose do ju jepnin këtë shumë, në një fazë të mëvonshme. Nga studimi rezultoi, se meshkujt që u përballuan me skena pastorale, preferuan të presin për marrjen e parave, ndërkohë që ato që iu nënshtruan imazheve të ngadalësuara të zhveshjeve femërore, i kërkonin paratë menjëherë.

Edhe pse, nuk u bë asnjë dallim midis gjinjve të mëdhenj dhe atyre të vegjël (që, sipas tyre nuk tregojnë nëse femra është në shëndet të mirë ose jo, dhe mundësinë për të qenë një mama e mirë ose jo), ato i akorduan dashurisë së gjinjve, një dimension neurologjik, që vinte nga marrëdhënia midis fëmijës dhe mamasë, gjatë periudhës së ushqimit me qumësht gjiri. ’’Një i sapolindur trajtohet me një kontakt gjinjsh intensiv. Ky simulim dërgon një sinjal në trurin e femrës, duke çliruar oksitocinën, hormonin e dashurisë’’.

Edhe nëse kjo teori, do diskutohet pa dyshim në një rreth ku qarkullojnë teori të tilla, ky studim lë një çështje pezull: po ato të sapolindur meshkuj, që nuk janë ushqyer me gjinj femëror ?

 

Marrë nga: 7sur7

Përgatiti: Alban Blushi