Përplasjet Merkel-Hollande

54

Hollande-MerkelFrançois Hollande, pothuajse një vit pas marrjes së funksionit të tij, si President i Francës, ka kapur nivelin më të ulët të popullaritetit të tij. Ai po konsiderohet, si lideri me popullaritetin më të ulët që prej Luftës së Dytë Botërore. Marrëdhëniet e tij me Kancelaren gjermane Merkel, po vlerësohen gjithashtu si marrëdhënie të acaruara dhe të pakrahasueshme me ato, që kishte vendosur paraardhësi i tij, konservatori Sarkozy.

Kancelaria gjermane Merkel, sipas Euroactiv, ka deklaruar të enjten se ndoshta ajo nuk kishte një marrëdhënie miqësore nga më të fuqishmet me homologun e saj francez, por marrëdhënia e saj e punës me François Hollande, është solide dhe esenciale për Europën.

Ndërkohë që Ministri gjerman i Punëve të Jashtme ka deklaruar se, Gjermania nuk duhej të jepte provën e një ’arrogance gjermanike’ përballë fqinjëve të saj të zonës euro, Merkel e ka minimizuar rëndësinë e kritikave të bëra nga socialistët në pushtet në Francë.

Kur jetojmë në një shoqëri të hapur, ka disa shkallë midis konfliktit dhe miqësisë intime. Mund të themi, se, nuk asgjë midis këtyre të dyjave, por realiteti është i ndryshëm”,- ka deklaruar Angela Merkel, përgjatë një Konference mbi Europën në Berlin, të enjten më 16 maj.

Partia e François Hollande, e ka cilësuar muajin e fundit autoritetin e Angela Merkel përgjatë krizës së zonës euro, si ’egoiste’ në një dokument, të modifikuar më vonë, i cili shfaqte dimensionin e armiqësisë në Francë të provokuar nga fushata e Kancelares për shtrëngimin e masave buxhetore.

Konservatorët në pushtet në Gjermani, nuk kanë reshtur së kritikuari, paaftësinë e presidentit francez për të reduktuar deficitin publik.

Nuk bëhet më fjalë për ’Merkozy’

Kancelaria gjermane ka deklaruar gjithsesi, përpara një plateje personalitetesh politikë dhe diplomatikë, se ajo kishte një ’marrëdhënie të mirë’ me Hollande dhe se marrëdhëniet midis dy ekonomive të mëdha të Europës, ngriheshin mbi ’baza shumë solide’.

Është e vështirë të krahasosh marrëdhënien e ngushtë midis Merkel dhe paraardhësit të Hollande, konservatorit Sarkozy, ndaj të cilëve u krijua dhe shprehja ’Merkozy’

Sipas kryeministrit të Luksemburgut, Jean-Claude Juncker, presidenti paraardhës i Eurogrupit, artikujt e shtypit mbi gjuhën e trupit armiqësor ndaj François Hollande dhe Angela Merkel, ishin ’qesharake’.

Një vit pas marrjes së këtij funksioni, popullariteti i presidentit francez ka kapur nivelin më të ulët për një drejtues të lartë, që prej Luftës së Dytë Botërore. Nga ana e saj, Kancelaria gjermane, ka arritur nivelin prej 60%, nëpër sondazhe, çka pritet t’i japë me siguri një mandat të tretë përgjatë zgjedhjeve legjislative të shtatorit.

Ndërkohë që Angela Merkel, nuk i ka shumë për zemër politikat socialiste të François Hollande, ajo deklaron se stabiliteti i Gjermanisë dhe i zonës euro varen nga arritjet e homologut të saj francez. Ajo ka deklaruar, se, së bashku me ministrin e Financave, Wolfgang Schäuble, ishin ’shumë optimistë’ mbi faktin se Franca do të kapë ekuilibrin e duhur midis konsolidimit buxhetor dhe simulimit të rritjes ekonomike.

“Ne, nuk e kritikojmë hapur Francën”,- ka deklaruar M. Schäuble, gjatë një Konference. “Ne e dimë se Franca mund të bëjë dhe se faktikisht ajo bën, shumë gjera më mirë, se Gjermania”.

Gjermania duhet të evitojë të bëjë lojën e atij ’që di gjithçka’ kur bëhet fjalë t’i japë këshilla Francës- ka shtuar ai. Ministri i Punëve të Jashtme Guido Westerwelle, ka vlerësuar se Gjermania duhet të evitojë dhënien e provës së një ’arrogance gjermanike’./euroactiv/