Përleshje në Turqi, manifestuesit kundër vendimit qeveritar

55

foto ReutersFushata për mbrojtjen e pemëve është transformuar në përleshje të dhunshme për gjatë gjithë ditës në Stamboll. Fillimisht ishin banorët dhe ekologjistët që kishin pushtuar parkun që prej të hënës në qendër të qytetit, i destinuar të zhduket, për tu zëvendësuar nga një qendër tregtare. Këtë të premte herët, policia shpërndau manifestuesit e parkut. Ky operacion provokoi një lëvizje mobilizuese në shoqërinë civile të Stambollit, ku shumë militantë iu bashkuan manifestuesve në park duke provokuar incidente të tjera.

‘’S’kam dëgjuar kurrë një gjë të tillë, thotë një manifestues. Duhet të jetë shaka! Çfarë duan të bëjnë me këtë park madhështor? Përreth sheshit Taksim, ka qendra tregtare. Përse duan t’a privatizojnë? I gjithë vendi është privatizuar nga kjo qeveri, që unë e dënoj.’’

Përgjatë gjithë ditës manifestuesit dhe policia janë përleshur përreth sheshit Taksim, në mes të shumë turistëve dhe të një tymi të madh toksik që i detyroi autoritetet të mbyllin stacionet e metrosë. 67 persona janë ndaluar. Dhjetëra të tjerë të plagosur. Viktima të frakturave apo të problemeve në frymëmarrje prej gazit të përdorur, disa prej manifestuesve qëndrojnë të pandërgjegjshëm për shumë minuta, përpara se të mbrohen.

Lëvizja që filloi në kuadrin e mbrojtjes së hapësirës së gjelbër, sipas euronews ka pak mundësi të qetësohet. /euronews/