Pasuria shqiptare, 700 mijë bunkerë

63

bunkeretNë Shqipëri sot, ka një bunker në katër persona.  Të ndërtuar gjatë sundimit 40-vjeçar të Enver Hoxhës, më shumë se 700 mijë bunkerë mbushin peizazhin në Shqipëri dhe kurrë nuk janë përdorur për t’u mbrojtur nga sulmet, për vet qëllimin që janë ndërtuar. Tani ato shërbejnë si një kujtim i zymtë i mbretërimit diktatorial të Hoxhës .

Fotografi David Galjaard ka punuar një seri me foto të bunkerëve të Luftës së Ftohtë në Holandë në vitin 2008, kur një gazetar i ri i rrëfeu atij për bunkerët në Shqipëri.

Ai e preku vetë Shqipërinë, duke udhëtuar disa herë në vendin tonë dhe i fotografoi bunkerët.

“Qëllimi ishte të zbuloja çfarë pasojash kanë bunkerët për hapësirën shqiptare dhe çfarë do të thotë kjo për njerëzit, për kujtesën e tyre kolektive, të jesh vazhdimisht nën ‘presionin’, nën atë që shkaktojnë, duke të kujtuar të kaluarën e tij të ashpër diktatoriale”, ka thënë Galjaard.