Origjina e Kafkës së Kristaltë ilire

2227

kafka e kristalte“Ne mesin e nates princi Kadmus, zot i tokave te Tir-it po shkonte ne takim me “gjene” me te magjishme te njerezimit. “Gjeja”… nuk duhet te kishte sekrete. Sapo mberriti ne Delfi bashke me shoket e tij, ai u shoqerua nga prifti magjistar i orakullit te shenjte. Zemra i rrihte forte. Me ne fund po njihte te verteten sublime. E preku me duart e tij.Gjeja ishte e mahnitshme. Nje te tille nuk e kishte askush ne toke. Ajo shkelqente sikur te rrezatonte krijuesin, diturine dhe madheshtine e yjeve.
Princi Kadmus ishte vellai i Europes, biri i Agenorit dhe nipi i Poseidonit.
Ai kishte 4 vajza. Si gjithe princet e tjere, edhe Kadmus deshironte te kishte nje djale, qe sipas legjendes i lindi ne mengjesin e diellit te ekuinoksit pranveror, ndaj mbreti ia vuri emrin djalit te tij … Hyll, per nder te yllit Diell. Per ne ai njihet me emrin ilir.Kadmus e kishte si driten e syve. Kur iliri u rrit, Kadmus i tregoi sekretin qe fshihte prej vitesh….. Kafken e Kristalte.
Iliri, mbreti i pare i fiseve ilire, e quajti kafken e Kristalte UNKHA THEBT”.
Sipa legjendes, kjo fjale do te thote “dija e yjeve”, ose njohuri qe ngjitet lart, sepse sipas priftit magjistar te orakullit, kafka e kristalte kishte nje lidhje shume te afert me zotin, ndaj mbreti i ilireve e pagezoi me kete emer. Sikur ta dinte qe ajo kafke ruante mistere qe vinin nga yjet.”

*Nadir Mura