Në Romë, qeliza e xhihadistëve shqiptarëve

71

jihad-1Një linjë e re po hetohet për të gjetur dhe neutralizuar qelizat potenciale xhihadist në Itali. Linja quhet “zinxhiri i Ballkanit”, të angazhuar në rekrutimin dhe dërgimin e xhihadistëve në Siri dhe Magreb.

Bëhet fjalë për muslimanë shqiptarë që jetojnë në afërsi të Sanremos dhe po mbahen të gjithë nën kontroll nga karabinierët dhe reparti special ROS. Ka dyshime se bëhet fjalë për 3 xhihadistë të kthyer nga zonat e luftës, ku u janë nënshtruar stërvitjeve ushtarake.

Hetimi antiterror i Prokurorisë së Xhenovas nuk jep detaje lidhur me këtë celulë shqiptare. Ekstremizmi islamik i formuar në Ballkan evidentohet si shumë i rrezikshëm, si në rekrutimin e forcave të reja për të luftuar, po ashtu edhe për të kryer akte terroriste.

Për agjencitë e zbulimit, për t’u shqetësuar është edhe çështja e logjistikës së kësaj celule shqiptarësh, që ndodhet pranë kufirit me Francën. Prandaj është duke u zhvilluar një operacion ndërkombëtar, për të mbajtur nën kontroll bashkëpunimin mes xhihadistëve potencialë në Liguria dhe atyre të Francës.

Për momentin, në territorin e Italisë janë 10 shqiptarë që janë nën hetim. Mes tyre, disa janë lindur në Kosovë. Fenomeni i fundamentalizimit mes Shqipërisë dhe Kosovës nuk është tashmë vetëm çështje e hetuesisë së Italisë. Edhe shërbimet sekrete greke, rumune e hungareze janë në gjendje të lartë alarmi.