Korea e Veriut dhe e Jugut zyrë të përbashkët në zonën veriore

79

FILE PHOTO: South Korean President Moon Jae-in and North Korean leader Kim Jong Un shake hands at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters
Korea e Veriut dhe ajo e Jugut kanë hapur zyrën e bashkëpunimit në zonën veriore të tyre, një zonë ushtarake, dikur tejet e çensuruar.
Sipas Reuters, ky është një hap i madh bashkëpunimi, duke qenë se vendoset një kanal komunikimi, duke i dhënë fund kështu rivaliteteve të vjetra që kanë zgjatur për dekada.
Hapat e ndërmarra nga dy Koretë për bashkëpunim me njëra tjetrën, po ecin paralel me SHBA-të dhe aleatët e saj për të shtyrë Korenë e Veriut që të heqë dorë nga programet e saj bërthamore dhe armët balistike.
Hapja e zyrës së bashkëpunimit në Kaesong, në anën e Koresë së Veriut, pranë kufirit, vjen disa ditë para takimit të tretë për këtë vit mes liderit Kim Jong Un dhe presidentit të Koresë së Jugut Moon Jae-in.
“Të dy Koretë janë të gatshme tanimë të hedhin hapa të tjerë drejt paqes, prosperitetit dhe unifikimit të gadishullit Korean” tha Ri Son Gwon, kreu i delegacionit koreano verior në hapjen e ceremonisë.
Dy Koretë kanë komunikuar fillimisht me fax dhe linja të veçanta telefonike, të cilat shpesh ishin të ashpra kur ngjarjet merrnin për keq.
“Tanimë ata do të jenë në gjendje të diskutojnë për çdo gjë në mënyrë direkte 24 orë në 365 ditë të vitit.” Tha ministri i Unifikimit Cho Myoung-gyon në ceremoni.
Zyra do përmbajë një staf prej 20 vetësh nga dy Koretë me Koreano Jugorët në kat të dytë dhe koreanoveriorët në kat të katërt të ndërtesës.
Zyrtarët në nivel zëvendësministrash do drejtojnë skuadrat e tyre në zyrë dhe do presin për takimet e përjavshme.