Ja cilat janë efektet magjike të kafes

52

kafePër shumë njerëz, kafja është “mikesha” më e mirë, pasi na gjendet pranë kur kemi nevojë. Kafja është e ngrohtë dhe na mban në formë. A e dini çfarë efekti ka ajo në trurin tonë? Për fat të mirë, shkenca mund të na e tregojë. Pikësëpari, shkencëtarët janë kafepirësit më të mëdhenj nga të gjithë. Ndaj, ata kanë qenë më të motivuar për të ditur më tepër për efektet magjike të kafes. Ja faktet shkencore thelbësore që kushdo duhet t’i dijë për kafen:

Efekti i molekulave të kafeinës

Forma e kafeinës është e ngjashme me një molekulë të rëndësishme të quajtur “adenozinë”, e cila rregullon funksionin e trurit. Kafeina është e ngjashme me adenozinën dhe shkakton të njëjtin efekt në tru.

Ka një kohë më të përshtatshme për të pirë kafe

Kjo pasi ne udhëhiqemi nga cikli biologjik prej 24 orësh, i njohur si ora cirkadiane. Kur zgjoheni herët në mëngjes, truri është ende i pajisur me kortizol, një përbërës natyral që ju mban vigjilentë. Ndaj, edhe pse mund t’ju duket sikur keni nevojë për kafe, në fakt ajo nuk ju nevojitet. Më mirë të prisni derisa nivelet e kortizolit të ulen.

Përqëndrimi i kafes në gjak

Pas 10 minutash, përqendrimi i kafeinës në gjak arrin gjysmën e perqëndrimin maksimal, që është i mjaftueshëm për të krijuar një efekt. Kafeina arrin nivelin maksimal, duke ju bërë shumë vigjilentë, 45 minuta pasi e pini. Në varësi të aftësisë trupore për ta shpërbërë kafeinën, ju mund t’i ndieni efektet e saj për 3-5 orë.

Kafeina e ndikon trurin shumë më ndryshe sesa birra

Ndërsa birra na bën më kreativë, kafeina na jep më tepër energji (foto).

Përveç kafeinës, ka përbërës të tjerë në kafe që i bëjnë mirë shëndetit

Kafeja përmban qindra përbërës të tjerë, si antioksidantët, që e mbrojnë trupin nga radikalet e lira. Këto molekula shkaktojnë plakjen dhe lidhen me sëmundjet si kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Studimet tregojnë se ata që e pijnë kafen kanë një risk më të ulët për sëmundjen e Alzheimerit, Parkinsonit, diabetin e tipit 2 dhe shumë sëmundje të tjera.

Ka një problem! Shumë prej atyre që e pinë kafen, konsumojnë edhe shumë duhan, ose mish të kuq, të cilat janë të dëmshme për shëndetin. Kjo do të thotë se të dhënat e mësipërme shkojnë në favor të riskut të shtuar, ndaj këto zakone duhen shmangur nëse doni që kafja të ketë efekt pozitiv. Këto nuk janë të dhëna përfundimtare, por padyshim, janë inkurajuese për adhuruesit e kafes!