Iran: Kleriku i moderuar Rowhan, fiton zgjedhjet presidenciale

58

IRAN-VOTE-REGISTRATION-ROWHANIShpallet fitues i zgjedhjeve presidenciale në Iran, kleriku i moderuar Hassan Rowhani, favoriti i reformatorëve dhe ish negociator i bisedimeve bërthamore. Nëpërmjet një fitore të konsiderueshme dhe duke evituar edhe balotazhin, Rowhan mori rreth 19 milionë vota nga 37 milionë votues iranian.

Sipas raportimeve të mediave iraniane, pjesëmarrja në votime ishte rreth 70 përqind, ndërkohë që vetëm 50 milionë iranianë gëzojnë të drejtën e votës. Kryetari i Bashkisë së Teheranit Bagher Qalibaf, mori rreth 16 përqind të votave.

Zgjedhjet presidenciale u kryen pasi ish-presidenti Mahmoud Ahmadinejad, nuk mund të garonte dot për një mandat të tretë, pasi nuk i lejohej.