Dyshime për presidencën greke të BE-së

57

greqi-flamurPresidenca e radhës e BE nën drejtimin e Greqisë duket se nuk do të jetë e lehtë. Vendi është në tensione politike e mbi të gjitha ka çështje të hapura ekonomike me inspektorët e Trojkës të cilët kthehen në Athinë gjatë muajit të ardhshëm.

Ministri i Financave Janis Sturnaras , të cilin kryeministri Antonis Samaras  e ka mbështetur në mënyrë të përsëritur pavarësisht kritikave në rritje nga shumë deputetë të koalicionit thotë se do të përfundojë  raundin e ardhshëm të reformave ekonomike  përpara një samitit të Eurogrupit më 27 janar.

“Greqia nuk mund të mbajnë presidencën e BE dhe të ketë çështje të pazgjidhura me troikën ” tha Sturnaras  duke bërë thirrje që çështjet e mbetura pezull me Trojkën duhët  të mbyllen. Nëse Greqia  merr këstin e ardhshëm të fondeve të shpëtimit, një shumë prej 4.9 miliardë euro atëherë kjo do të jetë një stimul i fortë për drejtimin e presidencës së BE-së në të kundertët presideca greke do të ketë shumë vështirësi.

Shumë analistë shprehin dyshime për aftesinë e Athinës të drejtojë presidencën e BE, pasi Greqia  ende nuk ka zgjidhur problemet e veta e më pas të merret me ato të BE-së.