Brazili dhe Gjermania projekt-rezolutë ndaj përgjimeve amerikane

51

-Përfaqësues të Gjermanisë e Brazilit thanë se po punojnë për një projekt-rezolutë të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, që do të garantonte privatësi në komunikimeve elektronike.

Diplomatët e OKB-së të angazhuar me këto përpjekje thanë se diplomatët gjermanë dhe brazilianë u takuan me homologë nga Evropa dhe Amerika Latine për të diskutuar projekt-rezolutën.

Ky veprim pason një sërë njoftimesh për përgjime të mundshme të udhëheqësve të huaj dhe personave të tjerë nga Shtetet e Bashkuara, që ka befasuar dhe zemëruar aleatët.

Projekt-rezoluta bën thirrje për përfshirjen në Konventën Ndërkombëtare për të Drejtat Civile dhe Politike të aktiviteteve në internet, por nuk përmend Shtetet e Bashkuara.

Gjermania ka shprehur indinjatën për përgjimin e celularit të kancelares Angela Merkel. Presidentja braziliane Dima Rousseff anuloi një vizitë në SHBA muajin e kaluar, pas njoftimeve se Agjencia e Sigurisë Kombëtare kishte përgjuar komunikimet e zyrës së saj.

Rezoluta e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së nuk do të ishte detyruese, por konsiderohet si një shprehje tjetër e indinjatës së përgjimeve amerikane./kohanet/