Bill Gates, ende më i pasuri në botë

70

gatesBill Gates është një nga sipërmarrësit, programuesit më të njohur në të gjithë botën. Gates është bashkëthemeluesi dhe presidenti i Microsoft i cili vazhdon të mbaj vendin e parë në klasifikim e njerëzve më të pasur në botë (http://www.bloomberg.com/billionaires/2013-05-16/aaa), ku i dyti renditet sipërmarrësi meksikan Carlos Slim Helù (me një pasuri të llogaritur rreth 73 miliardë dollarë nga revista ameriKane Forbes). Pasuria e Gates është 79 miliardë dollarë.

Historia e jetës së tij nis në  shkollën e njohur Lakeside, ku për herë të parë Gates përdor një kompjuter DEC PDP-11,i cili shënon fillimin e një epoke të re për Billin dhe për shokët e tij ( Paul Allen,Ric Weiland,Kent Evan), të cilët sot janë të punësuar nga Microsoft.  Viti 1975 nxjerrë në treg Micro-soft Company, kompania e informatikës më e rëndësishmja në botë( me vendndodhje në Redmond-Washington).

Jemi duke folur për një njeri, i cili nuk është bërë i famshëm nga pasuria e tij, por nga zemërgjerësia e tij. Billi nuk ja ka lënë gjithë pasurinë tre fëmijëve të tij (Jennifer Katherine,Rory John,Phoebe Adele), por e ka shpërndarë atë në fondacione bamirësie.  “Creative capitalism” shprehje e shpikur nga Bill,ku progreset teknologjike të kompanive (të ardhurat) duhen të përdoren edhe për mirëqenien e vendeve në nevojë. Fondacioni “Bill&Melinda Gates Foundation”  I themeluar nga Bill dhe nga gruaja e tij Melinda, për çeshtje umanitare dhe shëndetesore,të cilës I është dhuruar nga Bill shuma e 28 miliardëve.

Gates rrëfen : “ Kur vendosa të krijoj Microfost, nuk mendova për të pasur një karrierë të suksesëshme. Unë dhe Allen ishim të magjepsur se po punonim për fillimin e një risie. Ku më pas arritëm të punësojmë persona fantastikë. Dhe sigurisht vantazhi ynë ishte se ishim ne të parët e sjelljes së kësaj teknologji”.

Mbi të gjitha Gates ka arritur të bindi kolegët miliarderë, si Larry Ellision, Ted Turner, Michael Bloomberg, qe te dhurojnë për bamirësi një pjesë nga pasuria e tyre. Ndoshta zemërgjerësia e tij rështë trashëguar nga familja e tij : Mary, nëna e tij, ishte presidente e filialit “Seattle e United Way International”, organizatë bamirësie e rëndësishme, babai i tij Bill aktulisht është duke promovuar një fushatë për  të rritur taksat e njerëzve të pasur në Washington, ndërsa gruaja e tij Melinda i kushtohet me pasion punës së saj në fondacion.

Por nismat e Gates nuk mbarojnë këtu, është i shqetësuar edhe per ambientin, ku mbështet risitë në fushën e energjisë së rinovushme,energjisë diellore dhe bërthamore. Ku sigurisht pyetja mund të shtrohet në industrializimi i shpejtë i Kinës,mund të jetë një katastrofë për mjedisin, përgjigja e Billit është e thjeshtë: “Duke përjashtuar mundësinë e një lufte, zgjidhja më e mirë do ishte, të gjihen forma të reja për të rinovuar energjinë”.

Gates thotë : “If you are born poor,it’s not your mistake. But if you die poor,it’s your mistake” – “Në ke lindur i varfër nuk është faji yt. Por nëqoftëse ti vdes i varfër,është faji yt”.