Bark i madh, më tepër njerëz të çmendur

316

pancia_giganteNjerëzit me bark të shëndoshë janë katër herë më të predispozuar për humbjen e memories sesa ata me bark normal.

Ky është përfundimi i nxjerrë nga “Rush University Medical Center” në Çikago, në bashkëpunim me Institutin Kombëtar të shëndetit.

Personat me bark të madh, kanë një nivel të ulët të proteinës të quajtur “PPAralphna” në tru dhe mushkëri, çka çon në rritjen e riskut të sëmundjes së humbjes së memories.

Janë proteinat ato që kontrollojnë memorien dhe procesin e të mësuarit, dhe mungesa e tyre çon në humbjes e memories ose deri në çmenduri.

Injektimi i një doze “PPAralphna” në trurin e personave, të cilëve u mungon kjo proteinë, bën që ata të jenë më tepër rezistentë ndaj humbjes së kujtesës.