74

kombinatKombinati i armëve në Poliçan ishte baza mbi të cilën u ndërtua edhe qyteti i Poliçanit. Të gjithë banoret ishin ne funksion te operacioneve të prodhimit të armëve dhe municioneve për ushtrinë e shtetit komunist.

Por pas vitit 1990, Kombinati krijoi mijëra te papune, një pjesë e madhe emigruan ndërsa aktualisht 2 mije persona jetojnë si të papunë ne qytetin me 10 mijë banorë.

I ndërtuar ne vitet ’60-të, në vitin 1967 ai prodhonte sasi te mëdha municionesh, të cilat pas viti 1997 nisi edhe t’i shkatërronte.

Në vitin 1986 uzina, u kthye ne kombinat dhe numëronte 3200 punonjës, të cilët mbetën pothuajse të gjithë pa punë. Vetëm dy programe çmilitarizimi rimorën në punë për disa vite rreth 400 persona.

Aktualisht ne uzinën, ende prone e ushtrisë ka rreth 100 punonjës, nga te cilët 80 janë administrate dhe vetëm 22 persona punojnë ne linjën e prodhimit te fishekëve për policinë. Te gjitha impiantet janë ne gjendje shume te keqe, ndërsa ne uzine janë ende linjat e prodhimit të armeve të ndryshme. Uzina e Poliçanit është një nga ato industri qe ju trashëguan ministres se Mbrojtjes e cila thjeshte po degradon.

/Top Channel/