Si të deshifrojmë gjuhën e trupit

247
foto ilustruese
foto ilustruese

Siç e dimë të tërë, komunikimi është i rëndësishëm në shoqëri. Përparimet në teknologji kanë transformuar mënyrën, se si ne komunikojmë me të tjerët, në botën moderne. Për arsye të botës teknologjike, kemi harruar se, sa e rëndësishme është komunikimi ballë-për-ballë. Kur komunikojmë, nuk është vetëm ajo çfarë ne themi që ka rëndësi, por edhe gjestet jo verbale, të cilat flasin po aq, sa edhe fjalët.

Gjuha e trupit është një gjuhë më vete. Të gjithë kemi veçori dhe zakone, që janë thuajse personale. Çfarë tregon gjuha  e trupit për ju dhe si mund të kuptojmë më shumë nëpërmjet gjuhës së trupit?

Kur flasim me një person, informacioni që marrim mund të shpërndahet në:

–       10% çfarë personi aktualisht thotë

–       40% nga toni dhe shpejtësia e zërit

–       50% nga gjuha e trupit

Çfarë  tregojnë lëvizjet e kokës ?

Ulja e kokës mund të sinjalizojë një mungesë besimi. Nëse dikush e ul kokën kur ju bën një kompliment, kjo tregon se ai mund të  jetë i turpshëm ose i ndrojtur.

Prekja ose kapja e veshit mund të tregojë pavendosmëri.

Një buzëqeshje e sinqertë përfshin tërë fytyrën dhe në mënyrë të dukshme sytë.

Një buzëqeshje e rreme, angazhon vetën buzët.

Përkulja e kokës mund të simbolizojë interes për diçka, ose për dikë.

Nëse koka është shumë e përkulur, atëherë kjo mund të tregojë një shenjë simpatie.

Mbyllja e syve ose shtypja e kurrizit të hundës, shfaqet kur kemi një vlerësim negativ.

Kur auditori miraton me kokë, ky është një mesazh pozitiv dhe tregon shfaqje vëmendjeje dhe interes.

Gjithsesi kur kjo lëvizje ekzagjerohet, tregon që auditori e ka humbur interesin e tij, por s’do të tregohet i pasjellshëm.

Prekja ose fërkimi i hundës mund të tregojë dyshim ose refuzim të një ideje.

Tërheqja e mjekrës në drejtim të tjetrit, mund të tregojë përçmim.

Vendosja e njërës dore mbi faqe, bëhet, kur je duke u menduar ose reflektuar dhe duke përkëdhelur mjekrën, mund të tregojë se personi po përpiqet të marrë një vendim.

Sytë

Ulja e syve mund të transmetojë frikë, fajësim ose nënshtrim.

Ulja e vetullave dhe tkurrja e syve ilustrojnë një tentativë për të kuptuar atë çfarë po thuhet apo atë çfarë po ndodh.

Një mungesë besimi ose kuptimi mund të shfaqet, kur ju  nuk e shikoni personin tjetër në sy.

Kemi tendencë të përplasim qepallat, kur jemi nervozë ose kur përpiqemi të vlerësojmë dikë.

Nëse ju shikoni direkt në sytë e tjetrit, kjo shfaq vetësiguri.

Sytë e mëdhenj ose të hapur tregojnë më shumë se interes në një subjekt ose ndaj një personi.

Nëse  jeni të irrituar nga një vërejtje e bërë nga një person tjetër ose përgjatë një bisede, sytë bëjnë një lëvizje të shpejtë anash.

Fiksimi i syve ndaj dikujt, mund të jetë një gjest agresiv ose sugjeron, që ai që fikson sytë, ndjehet dominues.

Kur i kërkoni ndihmë memories, sytë tuaj shkojnë lart djathtas.

Kur sytë shkojnë në drejtimin sipër, kjo tregon se tjetri po mendohet.

Kontakti me sy shkëputet, nëse dikush ndjehet i fyer nga tjetri.

 

Pjesa e sipërme e trupit

Të shtysh shpatullat mbrapa, është shenjë fuqie dhe kuraje.

Të mbash krahët hapur është shenjë, që tregon se jemi të hapur me personin dhe të gatshëm për të diskutuar.

Kur kryqëzojmë krahët tregon, se ka një barrikadë midis tyre dhe personave të tjerë (apo atyre që e rrethojnë) dhe shfaq pakënaqësi.

Kur krahët vendosen pas qafës, tregon se personat janë të hapur ndaj asaj, çfarë është diskutuar dhe janë të interesuar për të dëgjuar më tej.

Të flasësh duke ngritur gishtin tregues, është  shfaqje agresioni ose shenjë afirmimi i vetvetes.

Të prekësh pjesën e përparme të qafës mund të tregojë, që dikush është i interesuar dhe i interesuar në atë çka tjetri është duke thënë.

Lëvizjet e duarve që shkojnë në drejtimin nga jashtë dhe përbrenda, tregojnë mesazhe pozitive dhe të hapura.

Pëllëmbët e duarve, që hapen për së jashtmi tregojnë dëshirë për të përfunduar dhe mosafrim.

Nëse gishtat janë kryqëzuar ose majat e gishtave janë shtypur së bashku, tregon përgjithësisht që tjetri po mendon dhe vlerëson.

Nëse ofrohen ide ndaj tjetrit, shpesh here pjesët e brendshme të pëllëmbës janë të puqura njëra me tjetrën dhe gishtat të shtrirë të tendosur.

 

Pjesa e poshtme e trupit

Vendosja e duarve në ije, mund të tregojë zell për të bërë diçka dhe përgatitje (shpeshherë mund të jetë dhe shenjë agresioni)

Kur ijet shkojnë përpara dhe ne tërhiqemi mbrapa mund të tregojë se ndjehemi të fuqishëm ( ndonjëherë mund të jetë dhe një veprim sugjestiv)

Qëndrimi në këmbë, kur këmbët janë në mënyrë të barabartë të larguara nga njëra tjetra tregon fuqi dhe dominim.

Kur jemi ulur me këmbë të hapura, është shenjë e ndjesisë së sigurisë në ambientin që ndodhemi.

Kur këmbët kryqëzohen kjo tregon shumë gjëra: jemi të lirshëm, komfort ose në pozicion mbrojtës, sipas shkallës së tensionit, që shfaqin muskujt e këmbës.

Kur ju kryqëzoni këmbët drejt një personi tjetër, ju tregoni më shumë interes ndaj tyre, kur ato ndërkohë janë të pozicionuar drejt një tjetër këndi.

Një pozicion që tregon besim në vetvete dhe fuqi, është kur këmbët janë të kryqëzuara dhe  kyçi i këmbës është poshtë gjurit dhe vice versa.

Nëse këmbët janë të kryqëzuara dhe këmba juaj lëviz, tregon se ju jeni duke u mërzitur ose, se po humbni durimin.

 

marrë nga stumbelupon