Obama mbi politikat e sigurisë kombëtare

64

20120608_president-obama_33Në një fjalim të rëndësishëm në Universitetin e Mbrojtjes Kombëtare në Uashington, Presidenti Obama parashtroi një kornizë të përpjekjeve anti-terroriste të administratës së tij, përfshirë përdorimin e avionëve të telekomanduar në veprime direkte për asgjësimin e elementëve terroristë.

Fjalimi që zgjati një orë ishte analiza më e gjerë që i ka bërë Presidenti Obama kërcënimit që paraqet al-Kaida dhe rrjetet që kanë lidhje me të ndaj Shteteve të Bashkuara, përgjigjen e Amerikës ndaj këtij kërcënimi dhe kufizimet që shoqërojnë këto veprime.

Ndërkohë që Amerika për përmbyll angazhimin e saj në Afganistan, tha Presidenti Obama, zemra e al-Kaidës në Afganistan dhe Pakistan është “drejt disfatës”. Ai tha se nuk ka pasur sulme në shkallë të gjerë kundër Shteteve të Bashkuara.

Zoti Obama tha se kanë dalë kërcënime të reja, përfshirë veprimet e al-Kaidës në gadishullin arabik, si dhe grupe të tjera me rreze më të ngushtë veprimi, si dhe individë radikalë në Shtetet e Bashkuara.

Zoti Obama tha se Amerika preferon që të ndihmojë në ndërtimin e kapaciteteve mbrojtëse dhe kundërvepruese ndaj këtyre rrjeteve terroriste në vende si Pakistani, Jemeni dhe Somalia.

Në rastet kur qeveritë e këtyre vendeve nuk mund të ndalin terrorizmin në territorin e tyre, tha Presidenti, nevojiten masa të përqëndruara përfshirë edhe përdorimin e avionëve të telekomanduar. Por këto veprime duhet të kryhen në përputhje me standarde rigoroze:

“Amerika nuk ndërmerr sulme kur ekziston mundësia për t’i kapur terroristët. Ne preferojmë t’i kapim, marrim në pyetje dhe nxjerrim para drejtësisë këta individë. Amerika nuk mund të ndërmarrë sulme kur t’i teket. Veprimet tona bazohen në konsulta me partnerët dhe në respektin për sovranitetin e shteteve përkatëse”. 

Zoti Obama e cilësoi përdorimin e avionëve të telekomanduar si një metodë efektive, duke thënë se sulme të tilla kanë parandaluar shumë komplote. Goditjet me avionë pa pilot, tha Presidenti janë një masë legjitime, pasi Amerika u sulmua më 11 shtator 2001.

Por ai pohoi se teknologjia e re sjell pyetje të reja dhe rrezikun e lindjes së armiqve të rinj:

“Ndërkohë që lufta jonë hyn në një fazë të re, e drejta jonë legjitime për vetëmbrojtje nuk mund të jetë e padiskutueshme. Kur themi që një taktikë ushtarake është e përligjshme ose e efektshme, kjo nuk do të thotë se është në çdo rast e mirëpeshuar apo e moralshme. Përparimi i njerëzimit na sjell ndryshime teknologjike për të goditur me telekomandë në anën tjetër të globit, por këto aftësi kërkojnë disiplinë dhe maturi në përdorimin e kësaj aftësie”. 

Në fjalimin e tij, Presidenti Obama u zotua gjithashtu të mbyllë qendrën e paraburgimit në Gjirin Guantanamo të Kubës.

Ai tha se Guantanamo është bërë në të gjithë botën një simbol që Amerika nuk përfill sundimin e ligjit.

Presidenti i bëri thirrje Kongresit të heqë kufizimet lidhur me transferimin e 166 të ndaluarve që mbahen në Guantanamo.

Ai tha se i ka kërkuar Departamentit të Mbrojtjes të identifikojë një objekt në Shtetet e Bashkuara ku komisione ushtarake të vendosin për çdo të ndaluar nëse mund të transferohet në një vend tjetër, ose nëse do të gjykohet në një gjykatë civile apo ushtarake. Presidenti tha se do të emërojë një të dërguar që të mbikqyrë transferimin e të ndaluarve në një vend të tretë.

Kongresi dhe Shtëpia e Bardhë kanë pasur mosmarrëveshje lidhur me fatin e të ndaluarve për terrorizëm. Ndërkaq, fati tyre ka mbetur i paqartë prej vitesh, pa u ngritur akuza për vepër penale dhe pa zhvillimin e proceseve gjyqësore.

Profesor Ken Anderson i Universitetit Amerikan thotë se fjalimi, ku përfshiheshin edhe politikat e mbajtjes në paraburgim të të dyshuarve për terrorizëm, mund të ketë përmbushur një objektiv kryesor:

“Mendoj se fjalimi shpalosi mendësinë e administratës Obama në mandatin e saj të dytë se do t’i duhet të kërkojë mirëkuptimin e Kongresit për një numër çështjesh që nga qendra e paraburgimit në Guantanamo, tek goditjet e telekomanduara e tema të tjera, dhe se do t’i duhet të gjejë mënyra për t’i dhënë formë të re politikave dhe praktikave të sigurisë kombëtare, jo vetëm për këtë administratë, por edhe për të ardhmen”. 

Presidenti Obama tha se Shtetet e Bashkuara duhet ta përkufizojnë anti-terrorizmin jo si luftë e pakufizuar globale kundër terrorizmit, por si një seri përpjekjesh të përpikta për të zhbërë rrjete specifike terroriste.

Presidenti ka në plan të rifillojë kontaktet me Kongresin lidhur me politikat e goditjeve të telekomanduara. Ai ka dhënë urdhër për rishikimin e propozimeve, si për shembull për ngritjen e një gjykate speciale për të analizuar dhe autorizuar marrjen e goditjeve vdekjeprurëse./VOA/