Homazhet për John McCain, Obama: McCain kuptonte se parimet janë më të rëndësishme se politika

61

TOPSHOT – Photographs, flowers and notes gather at a makeshift memorial to US Senator John McCain outside his office in Phoenix, Arizona, on August 26, 2018. McCain, who died on August 25 at age 81, will lie in state in the Capitol Rotunda in Phoenix and receive a full dress funeral service at the Washington National Cathedral. / AFP / Robyn Beck
Demokrati Barack Obama dhe republikani Xhorxh Bush kujton atë që e konsiderojnë “mikun e tyre” në ceremoninë të cilën senatori i Arizonës e kishte planifikuar vetë që gjatë periudhës kur ai luftonte me kancerin në kokë.

“John Mccain ishte një i një “njeri i jashtëzakonshëm – një luftëtar, një burrë shteti, një patriot”, që tregoi guxim të rrallë gjatë kohës së robërisë në Vietnam dhe vazhdoi të ishte një senator i veçantë që kuptonte se parimet janë më të rëndësishme se politika”, tha Obama.

Bush, i cili e mposhti Mccain për emërimin e republikanëve në vitin 2000 – nderoi guximin, ndershmërinë dhe nderin e senatorit.

“Senatori Mccain shpesh u përballë me ata që ishin në pushtet kur ndiente se qëndrimi i tyre nuk përmbushte idealet e Amerikes. Ne jemi më të mirë se kaq, thoshte ai, Amerika është më e mirë se kaq!”, u shpreh Bush.

Mccain humbi humbi zgjedhjet presidenciale ndaj rivalit të Partisë Demokrate, Barack Obama, por fitoi respektin e thelle te tij. Presidenti Donad Trump, ndërkohë nuk ishte i pranishëm, familja e Mccainit e bëri të qarte se ai nuk ishte i mirëpritur në shërbesë, e këtë senatori e kishte kërkuar dhe vetë. Por ndërkohë, aty gjendej vajza e tij Ivanka dhe dhëndri, Jared Kushner.

Vajza e Mccain, Meghan foli e para duke bërë një homazh emocionues për të atin. “Amerika e John Mccainit nuk ka nevojë të jetë e madhërishme edhe një herë, sepse e tillë ka qenë gjithmonë”, tha ajo, duke fshikulluar Trumpin, ashtu siç kishte bërë edhe i ati sa qe gjallë.