Agresuesi pasiv, si ta dallojmë

110
Foto ilustruese- Pasivet Agresiv
Foto ilustruese- Pasivet Agresiv

Sjellja pasive agresive, është një formë e abuzimit të fshehur. Kur dikush, ju godet, ose ju bërtet, ju e kuptoni,se, jeni abuzuar. Është e qartë dhe lehtësisht e identifikueshme. Abuzimi i fshehur është delikat, i maskuar ose i mbuluar nga veprime, të cilat duken të jenë normale, si dashuri dhe përkujdesje. Personi pasiv agresiv, është mjeshtër i abuzimit në fshehtësi. Sjellja pasive agresive, buron nga një paaftësi për të shprehur acarimin, në një mënyrë të shëndetshme. Ndjenjat e një personi, mund të jenë aq të shtypura, saqë ato nuk arrijnë dot ta kuptojnë, se, janë të nevrikosur, apo të acaruar. Një pasiv agresiv, mund ti çmendë njerëzit, që e rrethojnë dhe të ndjehet i shokuar, kur përballet me sjelljen e tyre. Si pasojë e mungesës së kuptimit të ndjenjave të tyre, personi pasiv agresiv, shpesh percepton, se, të tjerët e keqkuptojnë atë, ose i trajton si persona me standarde të palogjikshme nëse konfrontohet me sjelljen e tyre.

Sjelljet karakteristike të pasuesit agresiv:

Dykuptimësia: Kur flas për personat agresiv pasiv, më vjen ndërmend proverbi ’veprat flasin më shumë se fjalët’, për të përcaktuar mënyrën, se, si ato janë. Ato shumë rrallë, thonë atë çka nënkuptojnë, ose nënkuptojnë, atë çka thonë. Gjykatësi më i mirë, se, si ndjehet një pasiv agresiv në lidhje me një çështje, është mënyra, se, si ato veprojnë. Normalisht, ato nuk veprojnë, deri në momentin, kur ato kanë shkaktuar një lloj stresi nga mënyra e tyre e dykuptimtë e të komunikuarit.

Harresa: Pasivi agresiv, i shmang përgjegjësitë nëpërmjet ’harresës’. Sa, e paarsyeshme është kjo? Nuk ka mënyrë më të lehtë për të ndëshkuar dikë, se, sa harresa e një dreke, e datëlindjes suaj, apo një përvjetori.

Fajësimi: Ato nuk janë kurrë përgjegjës për veprimet e tyre. Nëse ju nuk keni faj, atëherë do të  jetë diçka që ju ka ndodhur në punë, ose gjatë trafikut rrugës, për në shtëpi apo shitësi i ngadaltë në një dyqan. Pasivi agresiv nuk pranon gabime, por janë personat rreth tij/sa,j që e kanë fajin dhe se ato, duhen ndëshkuar për këto akte.

Mungesa e nevrikosjes: Ai/ajo mund të mos shprehë kurrë acarim ose nevrikosje. Janë disa persona, që janë të lumtur me çfarëdolloj gjëje, që ju kërkoni. Së jashtmi, gjithmonë! Pasivi agresiv, mund të jetë edukuar që në fëmijëri, se nevrikosja apo acarimi, janë të papranueshme. Prandaj, ato e kalojnë jetën e tyre, duke e shtypur acarimin që ndjejnë, dhe pastaj e shprehin kundër jush, në një mënyrë të fshehtë.

Frikë varësie: nga Scott Wetlzer, autor i Jetesa me njeriun pasiv agresiv. ’’I pasigurt për autonominë e tij dhe i frikur nga ideja e të jetuarit vetëm, ai e lufton varësinë e tij, kryesisht duke ju kontrolluar juve. Ai kërkon që ju të mendoni, se ai nuk varet nga ju, dhe lidhet aq shumë me ju, sa nuk e pranon këtë fakt. Marrëdhëniet shndërrohen në fushë beteja ku ai/ajo mund të shpallë fitoren, vetëm nëse mohon nevojën për mbështetjen tuaj.’’

Frikë nga intimiteti: pasivi agresiv, shpeshherë nuk zë besë. Për shkak të kësaj, ato e ruajnë vetveten kundër varësisë në lidhje intime me dikë. Një pasiv agresiv, do të kryejë marrëdhënie seksuale me ju, por ato rrallë do të bëjnë dashuri me ju. Nëse arrin të kuptojnë, se, po të fillojnë të lidhen me ju, ato mund t’ju ndëshkojnë ju duke mos kryer marrëdhënie seksuale me ju.

Obstruksionisti/penguesi : a dëshironi diçka nga bashkëshorti/ja pasive agresive? Nëse po, bëhuni gati të prisni gjatë për të, ose mbase s’do e merrni kurrë atë gjë. Është shumë e rëndësishme, për të që mos ju dalë e juaja. Është shumë konfuze, të shohësh dikë, që vepron sikur ajo, që duhet t’ju japë është e rëndësishëm për të, por që shumë rrallë ai do ta realizojë këtë gjë. Ju mund të filloni të ndjeheni, sikur jeni duke i kërkuar shumë gjëra dhe kjo është pikërisht ajo, që ai kërkon që ju të mendoni.

Viktimizimi: Pasivi agresiv ka përshtypjen, se, trajtohet në mënyrë të padrejtë. Nëse ju acaroheni, sepse ai vjen sistematikisht vonë, ato ofendohen; sepse në mendjen e tyre, dikush tjetër e kishte fajin për vonesën e tyre. Ai/ajo është gjithmonë viktima e pafajshme e pritjeve tuaja të palogjikshme, një shef i padurueshëm ose ai shitësi i ngadaltë tek dyqani i papërshtatshëm.

Zvarritja: personi pasiv agresiv beson, se, afatet janë për të gjithë, veçse jo për to. Ato i bëjnë gjërat, sipas orarit të tyre dhe dreqi e marrtë këdo, që pretendon ndryshe ndaj tyre.

Pasiv agresivi dhe Ju: pasiv agresivi, kërkon një marrëdhënie me dikë, që mund të jetë objekt i armiqësisë së tij. Ato kanë nevojë për dikë ku pritshmërinë dhe kërkesat e tij mund të rezistojnë. Një pasiv agresiv, është zakonisht i tërhequr ndaj bashkë-dependentëve, njerëzve me besim të ulët në vetvete dhe atyre që nuk kanë problem të falin lehtë sjelljet e këqija të të tjerëve.

Acarimi më i madh në shoqërinë e pasiv agresivit është fakti se ato kurrë nuk i mbajnë marrëveshjet dhe premtimet e tyre. Ato, do ta spostojnë përgjegjësinë e tyre mbi çdo gjë, në marrëdhënien e tyre ndërkohë që shfaqet sikur po bën gjithçka është e mundur dhe se është një partner shumë i dashur. Gjëja e trishtë, është se ju mund të arrini të besoni, se, jeni të dashuruar dhe të adhuruar nga një person, i cili është komplet i paaftë të formojë një lidhje emocionale me këdo qoftë.

Pasiv agresiv, i injoron problemet në një marrëdhënie, i shikon gjërat sipas këndvështrimit të tij dhe nëse i bëhet presion që të përballet me problemet, ai do të tërhiqet nga marrëdhënia dhe nga ju. Ato do ti mohojnë provat e të bërit keq diçka, do deformojnë atë, që ju njihni si të vërtetë në mënyrë që, gjithçka të shkojë sipas agjendës së tyre ose do të gënjejnë në mënyrë që versioni i tyre mbi çka është e vërtetë të duket më i logjikshëm. Kjo është arsyeja, pse divorci me pasiv agresivin, mund, dhe shpesh çon, në një situatë konflikti të lartë, me pasoja negative afatgjata për gjithë të përfshirët.

marrë nga About.com

Përgatiti A. Blushi