Zyrtari i lartë grek pranon ryshfetin

Share This
Tags

greqi-flamurGreqia do të riformojë mënyrën e prokurimit të armatimit, dhe do ta bëjë atë më transparent. Këtë premtoi ministri grek i Mbrojtjes Dimitris Avramopoulos, në ditën kur në Athinë ka nis gjykimi kundër një grupi të gjerë të dyshuarve për korrupsion, që çoi në arrestimin e disa zyrtarëve të lartë mbrojtës dhe tregtarëve të armëve.

Shpenzimet e mëdha të armatës, ishin një prej arsyeve përse Athina zyrtare grumbulloi aq shumë borxhe, dhe duhej të shpëtohet nga Bashkimi Evropian dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, që dhanë afro 240 miliardë euro në vitin 2010 dhe 2012.

Këto mjete ishin dhënë me një udhëzim strikt të shkurtimit të shpenzimeve, që çoi në rritjen e varfërisë dhe papunësisë, kështu që skandali në ushtri ka prekur nervat e shumë grekëve.

Avramopoulos tha se propozimi i ministrisë së tij për transparencë në prokurim, do t’i paraqitet Parlamentit “në një të ardhme të afërt”.

Deklarata e tij vjen si reagim ndaj dëshmisë që dha të premten Antonis Kantas, që ishte zëvendësshefi i armatosjes në ministrinë e Mbrojtjes prej vitit 1997 e deri më 2002.

Ai pranoi sot në gjykatë se ka pranuar mbi 16 milionë dollarë në ryshfet për kontratat që lidheshin me firmat e huaja nga shtetet si Gjermania, Franca, Suedia, Rusia dhe Brazili. Dy tregtarë të armëve, të cilët i ka identifikuar Kantas, janë arrestuar dhe akuzuar gjatë muajit dhjetor.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>