Ylli “Methuselah” më i vjetër se vetë Universi

Share This
Tags

ylli me i vjeter ne boteYlli më i vjetër në botë mendohet të jetë ‘Ylli Methuselah’ i kataloguar si HD 140283. Vjetërsia e tij shkon në 14.5 bilionë vite. Ky llogaritet të jetë edhe më i vjeter se vetë Universi, që deri tani është llogaritur të jetë 13.8 bilione vjeçar  dhe gjithë kjo, hap një dilemë të re dhe të dukshme, lidhur me origjinën e Universit.

Vlerësimet e fundit nga teleskopi Hubble po përpiqen të zvogëlojnë këtë pasiguri në matje, që mosha e këtij ylli të përputhet me moshën e Universit. Këto gabime vijnë për shkak të shkallës së zgjerimit të hapësirës (e cila eshte ne zgjerim te vazhdueshem), ndaj nevojitet një analizë e valëve të krijuara nga Big Bang, pasi matjet atje kanë  marzhe gabimi për shkak të shkatërrimit radioaktiv dhe zhurmës së madhe.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>